Barion Pixel
Nekem nincs időm meditálni!

Hogyan teremtsek időt még a meditációra is, amikor feleségem és három gyerekem van, s minden nap késő estig dolgozom? Egyszerűen nem fér bele az életembe! Pedig szükségem lenne rá. 

Önkéntelenül is pontosan fogalmaztál, amikor azt kérdezed: hogyan teremtsek időt? 

Az idő látszólag olyan valami, ami kérlelhetetlenül megy előre, majd elfogy. A nap 24 órából áll, egy hét 7 napból, egy év 365 napból. A napjaidat, heteidet betáblázod, a naptárad tele van. Túlzsúfolt napjaidban nincs szabad tér arra, hogy befelé fordulj önmagad felé. Így telnek el a napok, fogynak el a hetek, illannak el az évek, majd az egész élet. Azzal, hogy nincs időd, tered sincs megtapasztalni egy a hétköznapoknál nagyszabásúbb, igazabb dolgot. S visszanézve elmondhatod te is Kosztolányival: 

“Mert nincs meg a kincs, mire vágytam,
A kincs, amiért porig égtem.
Itthon vagyok itt e világban
S már nem vagyok otthon az égben.”

Csendes táj tóval és stéggel meditációra hív.

Hajlandó vagy ezen változtatni? 

Hajlandó vagy komolyan végiggondolni, mennyire fontos a számodra, hogy elkezdj önmagad felé fordulni? Hogy megtaláld a kincset, amiért a lelked porig égne? 

Lehetséges, hogy életed jelenlegi fázisában képtelen vagy figyelmet szentelni belső világodnak. Ez rendben van. Átmenetileg. 

A kérdés az, hogy mennyire égető a hiány, mennyire van kiszáradva a lelked. 

Ha sikereid és szép családod ellenére valami a mélyben szüntelen elégedetlen benned, ha úgy érzed, mintha valami hiányozna, amiről azt sem tudod, mi az, ideje döntést hoznod.

 

Kezdd kis lépésekkel! Meditáció helyett randevúzz a semmittevéssel!

 

Hozz döntést arról, hogy időt és teret teremtesz önmagad számára. Arra, hogy egyedül legyél és befelé hallgatózzál. Nem kell azonnal napi szinten meditálnod vagy jógáznod, kezdd a befelé fordulást egy megvalósítható kis lépéssel. Vedd komolyan magadat és ezt a döntést, s találd ki, hogyan adj magadnak heti 1- 2 órát, amikor teljesen egyedül lehetsz.  Amikor nyugodtan ránézel az életedre, és lényegi kérdéseket teszel fel magadnak, mint például:

Mi az, amitől teljesebbnek érezném magam? 

Mit szeretne az élet tőlem? Nem én mit akarok az élettől, hanem a Nagy Egész mit szeretne, mi történjék?

Békés, csendes tó csónakkal meditálni hív.

Nem kell, hogy megválaszold ezeket a kérdéseket, csak fülelj befelé. Az elme úgysem tudna épkézláb válaszokat adni, csak további kifogásokat gyártana, hogy szabotálja a randevút.

Szóval tedd fel a kérdéseket és csendesedj el. 

Adj magadnak esélyt, hogy heti rendszerességgel legyenek csendes, tétlen óráid csak önmagad számára.

Kérlek, ne kezdj el tevékenykedni, hobbiszerelést végezni, autót fényezni az önmagadra szánt idő ürügyén. Inkább menj el sétálni egyedül, ülj le egy padra, és csak úgy legyél önmagaddal.  

Engedd meg magadnak az unatkozást is hobbitevékenységek és egyéb figyelemelterelés nélkül. 

Készülj fel, hogy az elméd mindent meg fog tenni, hogy eltérítsen a csendes randevútól! A füledbe fog sugdosni és lelkiismeretfurdalást idéz elő. Elmond majd mindenféle haszontalan fickónak, vagy elhiteti veled, hogy komoly cégvezető (vagy lelkiismeretes családanya, vagy helyettesítsd be a saját pozícióddal) ilyet nem engedhet meg magának. Mindenáron ki akar majd billenteni az elhatározásodból. Ez a helyzet remek alkalom lesz arra, hogy megvizsgáld az elme természetét, ami csupa ellenállás és ellentmondás.

Most farkasszemet nézel azzal a helyzettel, hogy az elméd színtiszta ellenállás azzal, ami van. Ami VAN éppen most.

Bírd ki a szövegelését, s maradj benne a randevúban! Az önmagad iránti szeretet és gondoskodásvágy erősebb kell, hogy legyen az elméd ármánykodásánál.

 

A légzés figyelése mint út

 

Én abban tudok segíteni, hogy a figyelem újfajta irányításának gyakorlatait átadom neked a könyvemben vagy egyéni találkozókon. A könyvben található QR kódok rövid vezetett meditációkhoz irányítanak, hogy könnyebb legyen elkezdeni a gyakorlást. Amikor némi tapasztalatra teszel szert a légzés újfajta figyelésével kapcsolatban, bárhol és bármikor tudod majd alkalmazni. 

Ha a tétlenség-randevúkor használod, a légzésfigyelés gyorsan az elcsendesedésbe vezethet. Ha napközbeni tevékenységeid közben fordítod figyelmedet a légzésre, meg tudsz őrizni egy szemlélődő tudatosságot. Ez segít abban, hogy a napi gondok ne merítsenek le, s ne azonosulj velük. 

Valahol ki kell lépned a megszokott életvitelből. Valahol át kell törnöd a napi rutin ismétlődő mintázatát, és rést ütnöd a korlátozottságok falán. Azután ezt a rést tágíthatod. Pontosabban az az energia, fény és intelligencia, ami beárad a csendes idők résein, fogja majd tovább nyitni és tágítani a teret számodra az önmagad igazsága felé vezető úton.

 

Képek: Bátorfi Andrea via Midjourney AI

További bejegyzések e kategóriában